Waarom is leefstijl een onderwerp bij artrose?
30-11-2024
Leestijd 5 minuten
Vandaag wil ik samen met je stil staan bij een vraag die ik nog wel eens hoor in de praktijk. Waarom heb je aandacht voor leefstijl bij artrose klachten. Het eenvoudige antwoord leefstijl heeft invloed op de ervaren klachten. Dit is de reden dat ik hier samen met je bij stil wil staan.
Artrose is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Veel patiënten vragen zich af waarom er in de praktijk zoveel nadruk wordt gelegd op leefstijl. Het antwoord is simpel: leefstijl speelt een cruciale rol in onze gezondheid en heeft directe invloed op artrose klachten te denken aan pijn en stijfheid. Maar hoe werkt dit precies? En wat kun je zelf doen om je klachten te verminderen?
Wat is artrose?
Definitie van artrose
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk aan verminderd. En wordt daarom in de volksmond slijtage genoemd. Artrose geeft pijnklachten, stijfheid en verminderde mobiliteit.
Hoe ontstaat artrose?
Het ontstaat vaak door een combinatie van factoren zoals veroudering, overbelasting, genetische aanleg en soms door eerdere blessures. Te denken aan bijvoorbeeld een eerdere operatie aan je knie waar je jaren later artrose klachten ontwikkeld. Helaas gebeurt dit niet alleen in het knie gewricht, komt bijvoorbeeld ook veel voor bij de enkel na enkelblessures, schouder tgv schouderblessures.
Waarom is leefstijl belangrijk bij artrose?
De link tussen leefstijl en gezondheid
Een gezonde leefstijl beïnvloedt niet alleen je algemene welzijn, maar heeft ook impact op je gewrichten en de gezondheid van je gewrichten. Zo is er bijvoorbeeld bekend dat gezond leven de progressie van artrose kan vertragen. Met gezond leven wordt het breedste zin van het woord bedoeld het gaat dus niet alleen om bewegen en voeding maar om het complete plaatje.
Invloed van leefstijl op gewrichten
Leefstijlkeuzes zoals voeding, beweging en stressmanagement hebben invloed op de mate van ontstekingen en het herstelvermogen van je lichaam. Vandaar dat leefstijl een belangrijke factor is die niet onbesproken kan blijven in een behandelplan voor mensen met artrose klachten.
Beweging en artrose
Waarom bewegen essentieel is
Regelmatige beweging helpt om de gewrichten soepel te houden en de spieren rondom de gewrichten te versterken. Dit vermindert de druk op het kraakbeen. Daarnaast heeft bewegen invloed op het gewrichtssmeer wat cruciaal is voor de voeding van het kraakbeen.
Voorbeelden van geschikte oefeningen
- Wandelen
- Zwemmen
- Fietsen
- Yoga of pilates
Een richtlijn hierbij is dat de pijnklachten niet te veel geforceerd mogen worden. Daarom vinden veel mensen met artrose van het knie gewricht het prettiger om te fietsen in plaats van een wandeling te maken.
Voeding en artrose
Het effect van gezonde voeding
Voeding rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten kan ontstekingen verminderen en het herstel bevorderen. Daarnaast zijn er steeds meer bronnen die laten zien dat er een verband is met artrose klachten en het eten van geraffineerde suikers. Het is dan ook aan te bevelen om bij jezelf te kijken welke voedingsproducten er invloed hebben op je klachten. Zodat je de producten die klachten provoceren kan gaan reduceren en producten die klachten verminderen kunt optimaliseren.
Voeding die bekend staat om dat kan helpen in het verminderen van ontstekingen
- Vette vis (omega-3)
- Groene bladgroenten (antioxidanten)
- Kurkuma en gember
- Noten en zaden
Gewichtsbeheersing en de druk op gewrichten
Hoe overgewicht artrose beïnvloedt
Overgewicht verhoogt de druk op gewrichten zoals knieën en heupen, wat de symptomen kan verergeren. Elke kilo minder kan een aanzienlijke verlichting bieden. Echter is dit niet de enige verklaring. Er is ook een verklaring dat vetweefsel invloed heeft op het ontwikkelen van laaggradige ontstekingen. Waardoor overgewicht ook invloed heeft bij artrose klachten van de pols.
Praktische tips voor gewichtsverlies
- Eet kleinere porties
- Vermijd bewerkte voedingsmiddelen
- Eet minder geraffineerde suikers
- Zorg dat je voldoende vitamine en mineralen binnen krijgt
- Drink voldoende water (2 liter)
- Beweeg regelmatig
Stress en artrose
De impact van stress op klachten
Stress verhoogt de ontstekingsniveaus in het lichaam, wat de klachten bij artrose kan verergeren. Daarnaast heeft stress invloed op het herstellende vermogen van het lichaam. Hierdoor kunnen gewrichtsontstekingen die soms voor komen bij artrose langer duren.
Het is dus helpend om stress te verminderen en meer te ontspannen. Om je wat ideeën te geven wat kan helpen om meer te ontspannen. Zal ik hier een aantal ontspanningstips geven.
Ontspanningstechnieken die helpen
- Ademhalingsoefeningen
- Meditatie
- Wandelen in de natuur
Slaap en herstel
Het belang van goede nachtrust
Tijdens de slaap herstelt je lichaam, wat essentieel voor ons allemaal dus ook voor mensen met artroseklachten en andere chronische aandoeningen. Wanneer je niet goed of niet voldoende slaapt kan bij artrose de pijn en stijfheid klachten toenemen.
Tips voor een betere slaapkwaliteit
- Creëer een vaste bedtijd
- Vermijd schermen voor het slapen
- Zorg voor een donkere en stille kamer
- Voor een koele kamer
- Doe een avond ritueel
Roken, alcohol en artrose
Waarom roken de klachten verergert
Roken is niet gezond dat weet iedereen. Roken heeft niet alleen invloed op de longen maar op het volledige systeem. Zo heeft roken invloed op de vaten, circulatie en daardoor uiteindelijk op de kwaliteit van het weefsels in het lichaam. En dus ook op het weefsels rondom de gewrichten. Door deze effecten neemt het zelf herstellend vermogen van het lichaam af. Het is dus zeer aan te bevelen om te stoppen met roken.
Het effect van alcohol op gewrichten
Ook alcohol heeft nadelige invloeden op ons lichaam, zelf herstellend vermogen. Daarnaast wordt overmatig alcoholgebruik in verband gebracht dat dit ontstekingen kan verhogen en het lichaam uitputten.
De rol van fysiotherapie en leefstijlcoaching
Holistische benadering
Fysiotherapeuten kijken verder dan alleen het gewricht en betrekken leefstijl in de behandeling.
Hoe een fysiotherapeut kan helpen
Met op maat gemaakte oefeningen en advies over leefstijlveranderingen kunnen fysiotherapeuten je helpen om jou klachten verlichten. Uiteraard moet je zelf actief hiermee een de gang en consistent blijven handelen.
Veelvoorkomende misvattingen over leefstijl en artrose
Uiteraard zijn er ook bij artrose een aantal vooronderstelingen die niet helemaal kloppen. Daarom noem ik hier een aantal die wij als fysiotherapeuten nog wel eens voorbij horen komen.
- “Bewegen maakt artrose erger.”
- “Gezond eten heeft geen invloed op mijn gewrichten.”
- “Mijn klachten zijn alleen leeftijdsgebonden.”
Stap-voor-stap naar een gezondere leefstijl
Om leefstijl verandering consistent toe te passen is het belangrijk om dit stap voor stap aan te pakken. Maak de stappen niet te groot. Begin klein, zoals het dagelijks nemen van een korte wandeling of het vervangen van frisdrank door water. Kleine veranderingen hebben een groot effect op de lange termijn. Door de stappen klein te maken vergroot je de kans op een succes ervaring.
Conclusie
Leefstijl is geen wondermiddel, maar het kan een wereld van verschil maken voor mensen met artrose. Door gezonde keuzes te maken op het gebied van beweging, voeding, stressmanagement en slaap, kun je je klachten verminderen en je kwaliteit van leven verbeteren.
Wil je meer weten over het artrose programma die ik u kan bieden? Neem gerust vandaag nog contact op.
Veelgestelde vragen
- Kan artrose genezen worden?
Nee, maar de klachten kunnen aanzienlijk verminderen met de juiste aanpak. - Welke sport is het beste bij artrose?
Zwemmen en fietsen zijn uitstekende keuzes bij bijvoorbeeld heup en knie artrose. - Hoe snel zie ik effect van leefstijlveranderingen?
Dit varieert, maar de meeste mensen ervaren binnen enkele weken verbetering. - Moet ik supplementen nemen bij artrose?
Dit is afhankelijk van meerdere factoren. - Hoe kan een fysiotherapeut mij helpen bij artrose?
Een fysiotherapeut biedt op maat gemaakte oefeningen en waardevol advies voor een gezondere leefstijl.