Vergoedingen voor fysiotherapie.
24-10-2024
Leestijd 4 minuten
Het einde van het jaar nadert, en dat betekent dat het weer tijd is om je zorgverzekering onder de loep te nemen. Dit is ook het moment om te kijken naar de dekking voor fysiotherapiebehandelingen. Fysiotherapie is een veelgebruikte zorgvorm in Nederland, maar de vergoedingen kunnen per verzekeraar en pakket flink verschillen. In dit artikel leggen we uit hoe het zit met de vergoedingen voor fysiotherapie, of deze vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering komen, en waarom het belangrijk is om je polis goed in de gaten te houden.
Fysiotherapie en de basisverzekering
Voor de meeste volwassenen wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Uitzonderingen hierop zijn chronische aandoeningen die op de lijst van chronische aandoeningen staan, zoals bijvoorbeeld multiple sclerose, Parkinson, beroerte nieuwe knie of heup of na een operatie. Voor deze aandoeningen worden fysiotherapiebehandelingen na de 20e behandeling wel vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen moet je echter zelf betalen, of je moet hiervoor aanvullend verzekerd zijn.
Goed om te weten dat behandelingen fysiotherapie vanuit de basis verzekering onder het eigen risico vallen. Uiteraard wanneer het eigen risico op is wordt de fysiotherapie vergoed mits aan de voorwaarden van de chronische lijst is voldaan.
Bij claudicatio klachten kunt u 1 keer in uw leven 37 behandelingen (1 jaar) vergoed krijgen uit de basis verzekering. Bent u al eerder voor deze indicatie geweest dan is er een kans aanwezig dat de behandelingen voor deze episode niet vergoed worden.
Aanvullende verzekering voor fysiotherapie
De meeste mensen kiezen ervoor om zich aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie. Dit is een verstandige keuze als je verwacht regelmatig fysiotherapie nodig te hebben, bijvoorbeeld bij terugkerende blessures of chronische pijnklachten. De dekking van fysiotherapie in een aanvullende verzekering verschilt per polis en verzekeraar. Sommige polissen dekken een beperkt aantal behandelingen per jaar, zoals 9, 12 of 18 behandelingen, terwijl andere uitgebreidere pakketten meer behandelingen vergoeden. Uiteraard zit er in je aanvullende verzekering vaak ook andere zorgvormen. Het is dus raadzaam om bij het afsluiten van een aanvullende verzekering goed te kijken welke polis het beste bij je persoonlijke situatie past.
Kijk dus goed na hoeveel behandelingen er in uw polis zitten en check hoeveel behandelingen u al gehad heeft.
Zelf betalen voor fysiotherapie
Heb je geen aanvullende verzekering, of ben je door je behandelingen heen? Dan moet je de kosten voor fysiotherapie zelf betalen. Het tarief voor een behandeling. Het is goed om hierop voorbereid te zijn, vooral als je weet dat je veel behandelingen nodig hebt. In sommige gevallen kun je met de fysiotherapeut een behandelplan bespreken om te kijken of er alternatieven zijn om kosten te beperken.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om programma’s af te sluiten. Naast particuliere producten (sportmassage, personal training) wordt het echografie consult door de MSU-Echografist op dit moment niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wij bieden geen gecombineerde leefstijl interventie volgens de GLI. Wij bieden wel 1 op 1 leefstijl coaching, dit wordt echter niet vergoed door uw zorgverzekeraar.
Waarom je zelf je polis goed in de gaten moet houden
Een belangrijk punt om te onthouden is dat fysiotherapeuten geen inzicht hebben in hoeveel behandelingen je nog over hebt vanuit je (aanvullende) verzekering. Dit betekent dat het jouw verantwoordelijkheid is om je polis goed in de gaten te houden en te weten hoeveel behandelingen er nog vergoed worden. Als je over het maximum aantal vergoede behandelingen heen gaat, zul je de kosten zelf moeten betalen. Houd je eigen administratie dus goed bij en neem contact op met je zorgverzekeraar als je twijfelt.
Vergoeding voor kinderen tot 18 jaar
Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat fysiotherapiebehandelingen wel (deels) vanuit de basisverzekering worden vergoed. Zij hebben recht op maximaal 9 behandelingen per aandoening per jaar, en indien noodzakelijk kunnen hier nog eens 9 behandelingen bijkomen. Voor chronische aandoeningen geldt voor kinderen, net als bij volwassenen, dat fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed wordt.
Let op bij het niet nakomen van afspraken
Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden, is het annuleren van afspraken. Wanneer je een afspraak bij de fysiotherapeut niet tijdig afzegt, worden de kosten niet door je zorgverzekering vergoed. De fysiotherapiepraktijk hanteert een annuleringsbeleid waarbij je minimaal 48 uur van tevoren telefonisch moet afmelden. Doe je dit niet, dan ontvang je een particuliere nota voor de gemiste afspraak. Een particulier nota kan voorkomen worden door tijdig telefonisch af te melden.
Tips om goed voorbereid te zijn op het nieuwe verzekeringsjaar
- Check je huidige polis – Bekijk hoeveel behandelingen je vergoed krijgt en of dit past bij je zorgbehoefte voor volgend jaar. Heb je meer behandelingen nodig? Overweeg dan een uitgebreider aanvullend pakket.
- Vergelijk zorgverzekeringen – Aan het eind van het jaar kun je eenvoudig verschillende zorgverzekeringen vergelijken om te zien welke het beste bij je past. Let daarbij op de dekking voor fysiotherapie.
- Weet hoeveel behandelingen je nog hebt – Zorg ervoor dat je altijd weet hoeveel behandelingen je nog over hebt vanuit je aanvullende verzekering. Zo voorkom je onverwachte kosten.
- Annuleer op tijd – Vergeet niet om je afspraak minimaal 48 uur van tevoren telefonisch te annuleren als je niet kunt komen. Dit voorkomt dat je een particuliere nota moet betalen voor een gemiste afspraak.
Conclusie
Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het herstellen van blessures of het behandelen van chronische klachten. Het is daarom goed om te weten hoe de vergoeding in elkaar steekt en welke opties je hebt als je meer behandelingen nodig hebt dan je verzekering dekt. Houd je polis goed in de gaten, zorg dat je weet hoeveel behandelingen je nog over hebt, en vergeet niet om afspraken tijdig te annuleren als je verhinderd bent. Zo voorkom je onverwachte kosten en haal je het meeste uit je zorgverzekering.