Stuur een mail

Bel ons

Fysiotherapie Feiten en Fabels: Ontdek de Waarheid over Fysiotherapie

Fysiotherapie Feiten en Fabels: Ontdek de Waarheid over Fysiotherapie



In dit artikel staan wij stil bij een aantal feiten en fabels over fysiotherapie. Zodat jij ontdekt wat waar is en wat niet, hierdoor krijg jij inzicht in de wereld van fysiotherapie

Inleiding

Fysiotherapie is een belangrijk aspect binnen de gezondheidszorg omdat de fysiotherapeut mensen helpt bij het herstellen van blessures, het verminderen van pijn en het verbeteren van hun algehele welzijn. Daarom duiken we in dit artikel in de wereld van fysiotherapie met betrekking tot de feiten en de fabels. Hierin benoemen wij enkele van de meest gangbare misvattingen, bespreken en wegen deze af tegen de wetenschappelijke feiten. Of je nu nieuw bent in fysiotherapie of gewoon je kennis wilt vergroten, dit artikel biedt een uitgebreid inzicht in de praktijk.

Fysiotherapie Feiten en Fabels

Wat is Fysiotherapie?

Fysiotherapie, ook wel bekend als therapie van het beweegapparaat, is een paramedische discipline die gericht is op het herstellen, onderhouden en verbeteren van de fysieke functionaliteit van het lichaam, ook wel het bewegend functioneren van de mens. Fysiotherapie omvat een breed scala aan behandelingsmogelijkheden, variërend van oefeningen en hands-on behandelingen tot advies over houding en ergonomie.

Fabel: “Fysiotherapie is alleen voor sportblessures”

Dit is een veelvoorkomende misvatting. Fysiotherapie is niet beperkt tot sportblessures. Het behandelt ook aandoeningen zoals rugpijn, artritis, neurologische aandoeningen en pre- en postoperatieve revalidatie.

Happy Life Fysiotherapie sportsessie

Fabel: “Fysiotherapie doet meer kwaad dan goed”

Deze bewering is onjuist. Fysiotherapie wordt uitgevoerd door hoogopgeleide professionals die zorgvuldig behandelingen selecteren op basis van individuele behoeften en medische geschiedenis van de cliënt. 

Fysiotherapie bij Verschillende Aandoeningen

Rugpijn en Houdingsproblemen

Fysiotherapie kan een aanzienlijke verlichting bieden bij rugklachten en houdingsproblemen. Door middel van oefeningen, hands-on behandeling en ergonomische aanpassingen kunnen patiënten hun houding verbeteren en rugklachten verminderen.

Neurologische Aandoeningen

Mensen met neurologische aandoeningen, zoals beroertes of multiple sclerose, kunnen ook profiteren van fysiotherapie. De therapie richt zich op het herstellen van verloren bewegingsbereik, het verbeteren van balans en het bevorderen van zelfstandigheid.

Pre- en postoperatieve behandeling

Fysiotherapie kan soms voor een geplande operatie ingezet worden om ervoor te zorgen dat jij beter de operatie in gaat. Het idee is als je beter de operatie ingaat dat jij beter uit de operatie komt. Dit wordt ook wel het Better In Better Out principe genoemd.

De postoperatieve zorg is de zorg na een operatie. Dit kan bijvoorbeeld na een meniscusoperatie, voorste kruisband reconstructie maar ook nieuwe heup, knie of schouder kan er door de arts doorverwezen worden naar een fysiotherapeut voor ondersteuning en begeleiding met je revalidatieproces. Binnen het revalidatieproces werken wij stap voor stap naar jouw persoonlijke doelstellingen.

Veel gestelde Vragen (FAQ’s)

Wat kan ik verwachten tijdens mijn eerste fysiotherapie sessie?

Tijdens je eerste sessie zal de fysiotherapeut een grondige beoordeling van je medische geschiedenis en symptomen doen, dit gebeurt onder andere door middel van de anamnese en het lichamelijk onderzoek. Na dit onderzoek bespreken we wat de uitkomst is en welke behandelmogelijkheden er zijn. Zodat wij samen een gepersonaliseerd behandelplan opstellen, rekening houdend met jouw wensen en behoeften.

Moet ik een verwijzing hebben van mijn huisarts om fysiotherapie te krijgen?

In veel gevallen is een verwijzing niet nodig. Het is bij bepaalde indicaties door de zorgverzekeraar verplicht om een verwijzing te hebben, het is dan ook raadzaam om dit in de polisvoorwaarden te bekijken. De vergoeding van fysiotherapie uit de basisverzekering is afhankelijk van je behandelindicatie, hierbij kan de zorgverzekeraar je eigenrisico in rekening brengen. Voor meer informatie over het eigenrisico verwijzen wij je graag naar je eigen zorgverzekeraar. Wordt je behandeling niet uit de basis verzekering vergoed dan kan als u aanvullend verzekerd de behandeling uit je aanvullende verzekering komen. Dit kun je terugvinden in je verzekeringspolis.

Hoe lang duurt een typische fysiotherapie sessie?

Een fysiotherapie sessie duurt meestal 30, intake duurt meestal 60 minuten (let op dit zijn 2 behandelingen). De duur van het behandeltraject hangt af van de aard van je aandoening en het behandelplan dat is opgesteld.

Kan fysiotherapie helpen bij het voorkomen van blessures?

Absoluut. Fysiotherapeuten kunnen je helpen bij het identificeren van risicofactoren en het ontwikkelen van oefenprogramma’s om blessures te voorkomen, vooral bij sporters kan dit een goed hulpmiddel zijn.

Is fysiotherapie pijnlijk?

Fysiotherapie mag over het algemeen geen ernstige pijn veroorzaken. Soms kan er wat ongemak zijn tijdens het uitvoeren van oefeningen, of een lichte reactie na de behandeling ontstaan, maar dit wordt nauwlettend gecontroleerd door de fysiotherapeut.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van fysiotherapie?

De snelheid van herstel varieert afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening. Je fysiotherapeut zal je echter een realistisch beeld geven van wat je kunt verwachten op basis van de aandoening.

Conclusie

Fysiotherapie is een waardevolle aanvulling binnen de gezondheidszorg die verder reikt dan alleen sportblessures. Het biedt effectieve behandelingen voor een breed scala aan aandoeningen, variërend van rugpijn tot neurologische problemen. Door samen te werken met een gekwalificeerde fysiotherapeut kun je je herstel bevorderen en je algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Wil je weten of wij wat voor jou kunnen betekenen neem dan vandaag nog contact met ons op of plan direct online een afspraak in onze agenda.

Leonie zit op een tak
Afspraak maken

Geschreven door Leonie

Oprichter Happy Life Fysiotherapie

Andere blogs

Preventie en Preventieve Zorg: Het Belang van Vooruitkijken voor een Gezonde Toekomst

Preventie en preventieve zorg. wat kan je doen om de kans op chronische ziekte te voorkomen. Welke rol heb je hier zelf in als client

Lees meer

De Positieve invloed van trainen

Trainen heeft niet alleen effect op fitheid maar ook op de gezondheid, energie en het geluksgevoel

Lees meer

Hoe Je Zelf Bijdraagt aan Sneller Herstel bij Meniscusletsel

Knieklachten, meniscus klachten kunnen je dagelijks functioneren behoorlijk beperken. Gelukkig kan je zelf ook actie ondernemen om je herstel positief te beïnvloeden.

Lees meer

Positieve Effecten van Fietsen

Fietsen en ook het fietsen met een e-bike kent vele positieve effecten. In dit artikel staan we hier samen even kort bij stil.

Lees meer

Neem De Eerste Stap

Laat Pijn Je Niet Tegenhouden

Wacht niet langer op verandering, neem het heft in eigen handen. Plan je gratis telefoonconsult vandaag nog en start jouw reis naar een pijnvrij en actief leven.

Vraag een gratis telefoonconsult aan