Stuur een mail

Bel ons

Waarom wij graag buiten trainen

Waarom wij graag buiten trainenWij bieden graag buiten trainingen aan. Dit doen wij omdat wij zelf uit persoonlijke ervaring weten welke positieve effecten het buiten trainen heeft. De redenen dat wij zelf graag buiten trainen is voor ons het ervaren van de natuur, echt je hoofd even leeg te maken.

In de praktijk werken wij vanuit de holistische basis principes. Vandaar dat dit blog even kort start bij het stil staan van de basis principes van holistische fysiotherapie. Mocht je hier meer over willen lezen dan verwijzen wij u door naar ons uitgebreidere blog over holistische fysiotherapie. Daarna staan wij stil bij waarom buiten sporten passend is binnen de holistische visie.

Inleiding

Holistische fysiotherapie is een aanpak die niet alleen gericht is op het behandelen van fysieke symptomen, maar ook op het begrijpen van de gehele persoon, inclusief hun mentale, emotionele, en zelfs spirituele welzijn. Laten we hier samen dieper op in duiken.

Holistische Fysiotherapie: Wat is het?

Holistische fysiotherapie omvat een holistische benadering van het behandelen van patiënten. Dit betekent dat het niet alleen gericht is op het verlichten van pijn of het herstellen van bewegingsbereik, maar ook op het begrijpen van de onderliggende oorzaken van de problemen. Hier zijn enkele kernpunten:

 • Gehele Persoon Benadering: In holistische fysiotherapie wordt de patiënt als een geheel gezien, niet slechts als een verzameling symptomen.
 • Multidisciplinaire Aanpak: Het kan integreren met andere vormen van therapie, zoals psychologie, voeding, en zelfs alternatieve geneeswijzen kunnen geïntegreerd worden. Dit betekend in de praktijk dat wij samenwerken met verschillende zorg/hulpverleners. Wanneer dit passend is binnen je hulp vraag.
 • Preventie en Welzijn: Het richt zich niet alleen op herstel, maar ook op het voorkomen van toekomstige blessures en het bevorderen van algemeen welzijn.

Waarom Holistische Fysiotherapie Het Buitensporten Omarmt

Buitensporten past binnen de holistische fysiotherapie visie van Happy Life Fysiotherapie & Coaching. Hieronder vind je een aantal redenen waarom dit samen gaat en elkaar juist goed aanvullen:

1. Natuurlijke Omgeving en Stressvermindering

De natuurlijke omgeving van buitensporten biedt een rustgevende atmosfeer die stress vermindert. Dit helpt patiënten om te ontspannen, wat essentieel is voor het herstelproces.

De frisse buitenlucht kan helpen om meer energie te ervaren tijdens het sporten en kan bijdragen aan een gevoel van verfrissing. Deze ervaring wordt over het algemeen minder ervaren tijdens een binnen training. Soms wordt het binnen trainen als benauwend ervaren. Dan kan buiten sporten helpen om het sporten langer vol te houden. Een ander praktisch voordeel is dat je in vergelijking met binnen sporten bij buiten sporten geen rekening hoeft te houden met openingstijden. Met buiten sporten kan je variëren in de locatie waar je gaat sporten. Er is een beerd scala aan keuze waar je kunt gaan trainen te denken valt aan een park, bos, op het strand of in de bergen. De natuurlijke omgeving biedt afwisselende en prachtige uitzichten. Dit kan je motiveren om langer door te gaan met je training, en het vermindert vaak stress en zorgt voor een gevoel van welzijn.

Voor veel mensen biedt buiten sporten de mogelijkheid om een diepere verbinding met de natuur te ervaren. Dit kan leiden tot een gevoel van rust, ontspanning en waardering voor de wereld om je heen. Wat een gunstig effect heeft om minder stress te ervaren.

2. Beweging en Flexibiliteit

Buitensporten, zoals wandelen of joggen, helpen bij het verbeteren van beweging en flexibiliteit, wat belangrijk is voor het herstel van blessures.

3. Vitamine D-opname

Door buiten te zijn, is er blootstelling aan natuurlijk zonlicht, wat je lichaam helpt vitamine D aan te maken. Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid, waaronder voor sterke botten en een goed werkend immuunsysteem.

4. Positieve Mentale Gezondheid

Buitensporten stimuleren de aanmaak van endorfines, wat leidt tot een betere stemming en geestelijke gezondheid. Dit is precies de redenen waarom veel mensen die regelmatig buiten sporten niet meer anders willen.

5. Sociale Aspecten

Veel buitensporten worden in groepen beoefend of samen met vrienden en /of familie, wat sociale interactie bevordert en een positieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid.

Holistische Fysiotherapie in de Praktijk

Nu we begrijpen wat holistische fysiotherapie inhoudt en waarom buitensporten hiermee samenwerken, laten we eens kijken hoe deze benadering in de praktijk werkt.

Holistische fysiotherapeuten gebruiken een breed scala aan technieken en benaderingen, waaronder:

 • Manuele Technieken: Door middel van handmatige technieken proberen ze de beweging te herstellen en pijn te verlichten. Dit soort behandel technieken kunnen op de praktijk worden toegepast.
 • Therapeutische Oefeningen: Patiënten krijgen aangepaste oefenprogramma’s om hun kracht en bewegingsbereik te verbeteren. Dit soort sessies kunnen in een buiten training worden toegepast. Wij kunnen buiten trainingen geven in het bos, parkjes en op sportvelden.
 • Lifestyle Aanpassingen: Holistische fysiotherapeuten kunnen adviseren over veranderingen in levensstijl, zoals voeding en slaappatronen.
 • Mentale Gezondheidsondersteuning: Ze kunnen technieken aanleren om stress te verminderen en emotionele gezondheid te bevorderen. Buiten sporten kan een manier zijn die bijdraagt aan het ervaren van minder stress, positief humeur en de mentale gezondheid positief bevorderd. De combinatie van fysieke activiteit en de natuurlijke omgeving kan positieve effecten hebben op je gemoedstoestand vandaar dat wij de mogelijkheid aan bieden om trainingssessies op een buiten locatie te laten plaats vinden.

FAQs over Holistische Fysiotherapie

 1. Wat zijn de voordelen van holistische fysiotherapie? Holistische fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van beweging, het bevorderen van geestelijke gezondheid en het voorkomen van toekomstige blessures.
 2. Is holistische fysiotherapie geschikt voor iedereen? Ja, het is geschikt voor mensen van alle leeftijden en met verschillende aandoeningen.
 3. Hoe lang duurt een typische sessie holistische fysiotherapie? De duur van een sessie kan variëren, maar meestal duurt het 45 minuten tot een uur (let op de vergoeding van een behandeling fysiotherapie is 30 minuten).
 4. Zijn er bijwerkingen van holistische fysiotherapie? Over het algemeen zijn er weinig tot geen bijwerkingen, maar dat kan per persoon verschillen.
 5. Kan holistische fysiotherapie worden gecombineerd met andere vormen van therapie? Ja, het kan worden geïntegreerd met andere vormen van therapie, afhankelijk van jouw persoonlijke behoefte en/of hulpvraag.
 6. Is holistische fysiotherapie wetenschappelijk bewezen? Er is groeiend wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit van holistische fysiotherapie ondersteunt, maar meer onderzoek is altijd welkom.

Conclusie

Holistische fysiotherapie is een benadering die de gehele persoon behandelt, en het buitensporten past perfect in deze filosofie. Door de natuurlijke omgeving en positieve effecten op zowel lichaam als geest.

Wil jij weten wat wij voor jouw hulpvraag kunnen bieden? Of wil jij weten of wij binnen je hulpvraag ook een buiten training kunnen aanbieden? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Of plan direct online je consult.

Heb je geen fysiotherapeutische hulpvraag, maar wil je toch graag buiten trainen. Het is bij Happy Life Fysiotherapie & Coaching ook mogelijk om een personal trainingstraject te doen.

Leonie zit op een tak
Afspraak maken

Geschreven door Leonie

Oprichter Happy Life Fysiotherapie

Andere blogs

Wat is holistische zorgverlening?

Holistische zorg wat is dit nu precies? En hoe kan dit samengaan met reguliere zorg en of fysiotherapie

Lees meer

Wat is op een holistische manier leven?

toelichting op een holistische levenswijze en de gezondheidsvoordelen die dit met zich mee brengt.

Lees meer

Waarom wij graag buiten trainen

Ontdek waarom binnen de holistische fysiotherapie het buitensporten passend is. Deze uitgebreide gids beantwoordt al je vragen en biedt inzichten van experts op het gebied van fysiotherapie buiten.

Lees meer

Als je altijd blijft doen wat je doet krijg jij het zelfde resultaat wat je al kreeg.

In dit blog ga ik samen met jullie eens kijken naar de invloed van handelen en resultaat. Hiervoor gebruik ik een twee voorbeelden uit de praktijk die ik de afgelopen jaren als fysiotherapeut ben tegen gekomen. In de praktijk krijgen wij wel eens patiënten die verwachten dat wij hun gezondheidsprobleem gaan oplossen. Helaas moeten wij […]

Lees meer

Neem De Eerste Stap

Laat Pijn Je Niet Tegenhouden

Wacht niet langer op verandering, neem het heft in eigen handen. Plan je gratis telefoonconsult vandaag nog en start jouw reis naar een pijnvrij en actief leven.

Vraag een gratis telefoonconsult aan