Stuur een mail

Bel ons

Als je altijd blijft doen wat je doet krijg jij het zelfde resultaat wat je al kreeg.

Als je altijd blijft doen wat je doet krijg jij het zelfde resultaat wat je al kreeg.



In dit blog ga ik samen met jullie eens kijken naar de invloed van handelen en resultaat. Hiervoor gebruik ik een twee voorbeelden uit de praktijk die ik de afgelopen jaren als fysiotherapeut ben tegen gekomen.

In de praktijk krijgen wij wel eens patiënten die verwachten dat wij hun gezondheidsprobleem gaan oplossen. Helaas moeten wij je dan direct teleur stellen. Het is met fysiotherapie nu eenmaal niet zo dat er een one size fits all oplossing bestaat. En je moet er zelf ook wat aan doen om je gezondheidsklacht op te lossen.

Casus cliënt met hoofdpijn

Er komt een cliënte in de praktijk met hoofdpijnklachten. Elk weekend heeft ze weer die heftige hoofdpijnen. Ze verteld met enige regelmaat naar de manueel therapeut te gaan, die kraakt even daarna zijn de klachten weer even over. Helaas ervaart de elke 3 a 4 weken opnieuw de heftige hoofdpijn. Mw. komt bij mij in het weekend omdat de praktijk waar mw. altijd komt in het weekend dicht is. Mw. verwacht van mij dat ik even een truckje doe en de klachten op los. Dit wordt uiteraard een heel boeiend gesprek. Want in feite met even ‘kraken’ wordt het probleem van deze client niet opgelost. De hoofdpijn komt steeds terug, omdat er een andere diepere laag in het probleem zit, de hoofdpijn is een symptoom van iets anders. Zolang er niet gekeken wordt naar de oorzaak. Zal mw. steeds het zelfde resultaat krijgen.

Als fysiotherapeut snap ik dat ze de snelle oplossing prettig vind. Natuurlijk kan ze dat blijven doen. Tocht wil ik mijn kennis en expertise inzetten om samen met haar te kijken naar mogelijke oorzaken. En vandaar uit een behandelstrategie te bedenken. Omdat ik er in geloof dat als je de kern van het probleem aanpakt wij mensen veel verder en beter kunnen helpen. Alleen symptoom bestrijding geeft een tijdelijke verlichting van het probleem.

Tuurlijk vraagt dit van de cliënt kritisch kijken, nadenken actief zoeken naar oplossingsstrategieën. Maar wil je symptoom verlichting of een tijdelijke oplossing of wil je een echte oplossing waardoor je het probleem daadwerkelijk kan aanpakken. Vandaar de vraag blijf je doen wat je altijd doet? Of kijk jij in de spiegel en ga je hier zelf mee aan de slag?

Cliënt met rugklachten

Een ander voorbeeld. Er komt een cliënt binnen met rugklachten. Deze meneer verteld mij ik het om de paar weken last van mijn rug 2 a 3 keer massage en het is over. Ik stel de vraag wat is er dan precies over? Mijn rugklachten natuurlijk. Uiteraard snap ik zijn antwoord. De pijnklachten zijn dan misschien wel weg. Maar over een paar weken heeft deze meneer dezelfde pijnklachten opnieuw en weer opnieuw. Dus heeft de massage die dhr. in het verleden ontving geleid tot de oplossing van het daadwerkelijke probleem? Ik denk niet dat dhr. in het verleden de daadwerkelijk oorzaak heeft aangepakt.

Zo kan ik vanuit de praktijk meerdere voorbeelden geven. Zeker bij terugkerende klachten en klachten die langzaam aan zijn ontstaan is het belangrijk om goed stil te staan bij de verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen.

Uiteraard is het natuurlijk niet gek dat je eerst van de symptomen af wil. Dit is een volkomen logische en legitieme vraag. En daar willen wij uiteraard bij helpen. Daarnaast is het belangrijk om de onderliggende oorzaken op te sporen en daar samen een plan voor te maken. Een behandelplan die je echt helpt om de oorzaak op te lossen. En daardoor daadwerkelijk van je beweegklachten af te komen.

Is er een verklaring waarom mensen de oplossing die in het verleden hielp aandragen als behandeling?

Ja daar is zeker een verklaring voor. In het verleden hebben de cliënten een positief effect ervaren bij een bepaalde behandeling. Hierdoor is er een conditionering (programmering) ontstaan. Dat als ik dit heb dan werkt dit. Daarom vind ik het als fysiotherapeut dus ook niet vreemd dat de cliënten met deze specifieke vraag naar mij toekomen.

Gaan we in de behandeling daar andere helpende overtuigingen aan toevoegen. En dit laten ervaren. Zal dit helpen, om als je een klacht waarneemt een andere actie te kiezen en hierdoor een ander resultaat voor jezelf neer te zetten.

Dit helpt om in de toekomst bij klachten, meerdere strategieën zijn die je zelf kan inzetten om beweegklachten eerder op te lossen. Hoe mooi is dat, als je dat kan bereiken?

Is dit de reden dat wij holistische werken?

Ik vind het als fysiotherapeut belangrijk om echt een verschil te maken. En niet om cliënten afhankelijk te maken van de fysiotherapeut. Daarom kies ik er voor om samen met jouw te kijken welke strategieën er zijn, soms ook meerdere ondersteunende strategieën in te zetten als dit passend is bij het oplossen van jouw gezondheidsklacht.

Wil jij advies? Of weten wat ik voor je kan betekenen plan dan vandaag nog een gratis call in van 15 minuten.

Leonie zit op een tak
Afspraak maken

Geschreven door Leonie

Oprichter Happy Life Fysiotherapie

Andere blogs

Preventie en Preventieve Zorg: Het Belang van Vooruitkijken voor een Gezonde Toekomst

Preventie en preventieve zorg. wat kan je doen om de kans op chronische ziekte te voorkomen. Welke rol heb je hier zelf in als client

Lees meer

De Positieve invloed van trainen

Trainen heeft niet alleen effect op fitheid maar ook op de gezondheid, energie en het geluksgevoel

Lees meer

Hoe Je Zelf Bijdraagt aan Sneller Herstel bij Meniscusletsel

Knieklachten, meniscus klachten kunnen je dagelijks functioneren behoorlijk beperken. Gelukkig kan je zelf ook actie ondernemen om je herstel positief te beïnvloeden.

Lees meer

Positieve Effecten van Fietsen

Fietsen en ook het fietsen met een e-bike kent vele positieve effecten. In dit artikel staan we hier samen even kort bij stil.

Lees meer

Neem De Eerste Stap

Laat Pijn Je Niet Tegenhouden

Wacht niet langer op verandering, neem het heft in eigen handen. Plan je gratis telefoonconsult vandaag nog en start jouw reis naar een pijnvrij en actief leven.

Vraag een gratis telefoonconsult aan