Stuur een mail

Bel ons

De meerwaarde van echografie bij schouderklachten

De meerwaarde van echografie bij schouderklachten



Echografie wordt steeds vaker gebruikt binnen de fysiotherapie om schouderklachten beter te begrijpen en gerichter te behandelen. Met een echo kan de fysiotherapeut de weke delen rondom het schoudergewricht, zoals spieren, pezen en banden, in beeld brengen. Dit helpt om een precieze diagnose te stellen en de behandeling daarop af te stemmen.

Wat kan een echo van de schouder laten zien?

Echografie biedt gedetailleerde informatie over de staat van verschillende structuren in de schouder. Het kan onder andere de volgende aandoeningen of problemen opsporen:

  • Peesontstekingen (tendinitis): Een echo kan duidelijk maken of er sprake is van ontstoken of geïrriteerde pezen.
  • Peesrupturen: Bij een scheur in een pees kan echografie het type en de ernst van de scheur identificeren.
  • Bursitis: Dit is een ontsteking van de slijmbeurs (bursa), een met vloeistof gevulde structuur die het schoudergewricht beschermt. Een echo kan een verdikte of ontstoken bursa opsporen.
  • Verkalkingen: Calciumafzettingen in de pezen kunnen met echografie goed worden gedetecteerd, vooral bij mensen met chronische schouderpijn.
  • Frozen shoulder: Hoewel dit niet altijd gemakkelijk met een echo zichtbaar is, kunnen veranderingen in de gewrichtskapsels en de aanwezigheid van ontstekingen soms worden opgemerkt.

Voordelen van echografie bij schouderklachten

  1. Snelle en nauwkeurige diagnose
    Met echografie kan de fysiotherapeut in real-time zien wat er in de schouder gebeurt. Dit versnelt de diagnose, waardoor de behandeling meteen gericht kan worden ingezet.
  2. Minimaal invasief
    Een echo is een veilige en pijnloze manier om de schouder te onderzoeken, zonder dat er straling of andere invasieve technieken aan te pas komen.
  3. Gerichte behandeling
    Door de informatie die de echo biedt, kan de fysiotherapeut de behandeling precies afstemmen op de specifieke klacht. Bijvoorbeeld, bij een ontsteking kan gekozen worden voor ontstekingsremmende therapieën, terwijl bij een peesruptuur een specifiek revalidatieprogramma wordt gestart.
  4. Voortgang monitoren
    Echografie kan niet alleen worden gebruikt voor de diagnose, maar ook om het herstelproces te volgen. De fysiotherapeut kan regelmatig een echo maken om te zien of de pezen, spieren of andere structuren goed herstellen.

Wanneer is een echo zinvol bij schouderklachten?

  • Onverklaarbare pijn: Als de oorzaak van de schouderpijn niet duidelijk is, kan een echo helpen om een onderliggende blessure of ontsteking op te sporen.
  • Chronische klachten: Bij aanhoudende schouderproblemen kan een echo inzicht geven in langdurige pees- of spierproblemen.
  • Postoperatieve monitoring: Na een schouderoperatie kan een echo worden gebruikt om te controleren of de structuren goed herstellen en om complicaties uit te sluiten.

Conclusie

De meerwaarde van echografie bij schouderklachten ligt in de mogelijkheid om snel en pijnloos een nauwkeurige diagnose te stellen. Het stelt de fysiotherapeut in staat om een gericht behandelplan op te stellen en de voortgang van het herstel nauwkeurig te volgen. Voor patiënten betekent dit vaak een snellere en effectievere behandeling, wat de kans op langdurige klachten verkleint. Heb je last van schouderklachten? Vraag je fysiotherapeut naar de mogelijkheden van echografie om je herstel te optimaliseren.

Leonie zit op een tak
Afspraak maken

Geschreven door Leonie

Oprichter Happy Life Fysiotherapie

Andere blogs

Werkt valpreventie?

Een aantal tips waar jij zelf mee aan de gang kan om je eigen valrisico op valincidenten te verkleinen.In 2025 Starten we in Zeist met de ketenaanpak valpreventie. Mensen met een matig risico krijgen een beweeginterventie aangeboden door de gemeente mensen met een hoog risico door de zorgverzekeraar. Heb je een laag risico goed bezig, ga zo door!

Lees meer

Veel gestelde vragen over fysiotherapie

Als fysiotherapeut begrijp ik dat je als cliënt vragen kunt hebben voordat je een afspraak maakt. Onze telefonisten zijn opgeleid om veel van deze veelvoorkomende vragen te beantwoorden. Toch zijn er cliënten die hun vragen, bijvoorbeeld over vergoedingen, liever aan de behandelend therapeut stellen. Het is belangrijk om te weten dat wij als zorgverleners de […]

Lees meer
spiegel

Pijn in de voet

Pijn in de voet of stijve voeten kan erg vervelend zijn. Vaak merk je dat deze klachten invloed hebben op je manier van lopen. Soms zit de pijn niet direct in de voet zelf, maar bijvoorbeeld in je knie of heup. Dit kan verwarrend zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat je voeten […]

Lees meer
Echografie op voet

Voeten: het ondergeschoven kindje

Vaak hebben we te weinig aandacht voor onze voeten. Maar waarom eigenlijk? Voor een deel komt dit doordat we het niet geleerd hebben, en omdat we onze voeten dagelijks in schoenen stoppen en ze ’s avonds weer uittrekken. Het wordt tijd om dit anders te doen en onze voeten de aandacht te geven die ze […]

Lees meer
Programma Happy Feet, Happy Body

Neem De Eerste Stap

Laat Pijn Je Niet Tegenhouden

Wacht niet langer op verandering, neem het heft in eigen handen. Plan je gratis telefoonconsult vandaag nog en start jouw reis naar een pijnvrij en actief leven.

Vraag een gratis telefoonconsult aan