Stuur een mail

Bel ons

Behandeling van voeten: de oplossing voor …

Behandeling van voeten: de oplossing voor …



In de praktijk zie ik veel mensen met beweeggerelateerde klachten. En heel regelmatig ligt de eerste stap bij het behandelen van de voeten. Wellicht vraag jij je af: Waarom zou je de voeten behandelen bij bijvoorbeeld knieklachten?

Graag neem ik je mee in een gedachtegang. Je voeten maken contact met de grond en moeten reageren op oneffenheden. Ze zorgen ervoor dat jij goed kunt stabiliseren tijdens het lopen. Wellicht kun je je voorstellen dat wanneer je voeten stijver zijn, er meer impact komt op andere gewrichten, zoals de knie en de heup.

Uiteraard is dit een technisch verhaal over de inwerking van krachten. In de praktijk kan ik je dit makkelijker uitleggen met behulp van modellen dan nu in een kort artikel. Maar ik kan je wel, met toestemming van cliënten, een paar mooie voorbeelden geven van wat hen dit heeft opgeleverd.

Een vrouw van 59 jaar met fibromyalgieklachten ervaarde pijn van haar grote teen tot haar kruin bij het bewegen. Helaas waren haar klachten zo ernstig dat ze steeds minder ging bewegen en moest stoppen met werken. Naast het feit dat haar wereld steeds kleiner werd, ging bewegen ook steeds moeilijker. Op advies van een vriendin kwam ze bij mij. Mevrouw vertelde vooral veel stijfheid te ervaren in haar voeten en scheenbenen, wat helemaal doortrok naar haar nek en schouders.

Na een analyse besloten we haar voeten een paar keer te mobiliseren en een oefenschema voor haar voeten op te stellen. Stap voor stap gingen we daarna verder kijken. Na drie behandelingen waren de pijnklachten met 90% afgenomen. Maar dat niet alleen: ze kon ook weer kleine stukjes buiten wandelen, waardoor ze weer wat levensvreugde begon te ervaren. Vanuit dit startpunt konden we een plan maken in de richting van haar doelen.

Ik begrijp dat het moeilijk te geloven is als je een succesverhaal leest. Daarom wil ik je graag de mogelijkheid bieden om het zelf te ervaren en een uitgebreide analyse te doen. Zo kun je ontdekken wat de mogelijkheden zijn om je beweegklachten te verminderen.

Gelukkig is dit niet de enige cliënt die ik heb kunnen helpen door te starten met het behandelen van de voeten. Zo kwam er een mevrouw bij mij in de praktijk met hielspoorklachten links en heupklachten rechts. Door de pijnklachten was ze anders gaan bewegen, wat soms weer tot andere klachten leidde. Tijdens het beweegonderzoek vielen verschillende compensatiestrategieën op. Daarnaast besloot ik aanvullende testen te doen, zoals ik heb geleerd in de cursus Voetentrainer.

In overleg met de cliënt besloten we eerst de voeten te behandelen. Opvallend genoeg verdwenen de heupklachten al snel na een paar simpele oefeningen, en namen de hielspoor-klachten een paar weken later af.

Is het logisch dat dit gebeurt? Ja, want de voeten moeten elke dag de impact van al onze bewegingen opvangen. Wanneer dit in de voet niet goed verloopt, heeft dit invloed op het fasciale systeem, de spieren en gewrichten die daarna komen. De krachten moeten immers ergens worden opgevangen.

Natuurlijk is het behandelen van de voeten niet voor alles een oplossing, maar het kan bij verschillende klachten zeker het overwegen waard zijn.

Wil je meer weten neem gerust contact met mij op.

Leonie zit op een tak
Afspraak maken

Geschreven door Leonie

Oprichter Happy Life Fysiotherapie

Andere blogs

Werkt valpreventie?

Een aantal tips waar jij zelf mee aan de gang kan om je eigen valrisico op valincidenten te verkleinen.In 2025 Starten we in Zeist met de ketenaanpak valpreventie. Mensen met een matig risico krijgen een beweeginterventie aangeboden door de gemeente mensen met een hoog risico door de zorgverzekeraar. Heb je een laag risico goed bezig, ga zo door!

Lees meer

Veel gestelde vragen over fysiotherapie

Als fysiotherapeut begrijp ik dat je als cliënt vragen kunt hebben voordat je een afspraak maakt. Onze telefonisten zijn opgeleid om veel van deze veelvoorkomende vragen te beantwoorden. Toch zijn er cliënten die hun vragen, bijvoorbeeld over vergoedingen, liever aan de behandelend therapeut stellen. Het is belangrijk om te weten dat wij als zorgverleners de […]

Lees meer
spiegel

Pijn in de voet

Pijn in de voet of stijve voeten kan erg vervelend zijn. Vaak merk je dat deze klachten invloed hebben op je manier van lopen. Soms zit de pijn niet direct in de voet zelf, maar bijvoorbeeld in je knie of heup. Dit kan verwarrend zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat je voeten […]

Lees meer
Echografie op voet

Voeten: het ondergeschoven kindje

Vaak hebben we te weinig aandacht voor onze voeten. Maar waarom eigenlijk? Voor een deel komt dit doordat we het niet geleerd hebben, en omdat we onze voeten dagelijks in schoenen stoppen en ze ’s avonds weer uittrekken. Het wordt tijd om dit anders te doen en onze voeten de aandacht te geven die ze […]

Lees meer
Programma Happy Feet, Happy Body

Neem De Eerste Stap

Laat Pijn Je Niet Tegenhouden

Wacht niet langer op verandering, neem het heft in eigen handen. Plan je gratis telefoonconsult vandaag nog en start jouw reis naar een pijnvrij en actief leven.

Vraag een gratis telefoonconsult aan