Wat doet een fysiotherapeut?
09-12-2024
Leestijd 3 minuten
Een fysiotherapeut is een expert in het behandelen en begeleiden van mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Dit betekent dat een fysiotherapeut helpt bij problemen met spieren, gewrichten, banden en zenuwen. Het doel van fysiotherapie is om de lichamelijke functies te herstellen, pijn te verminderen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.
De taken van een fysiotherapeut
Een fysiotherapeut heeft een breed takenpakket, waaronder:
1. Diagnostiek
De eerste stap in fysiotherapie is het stellen van een juiste (fysiotherapeutische) diagnose. Dit gebeurt door middel van een vraaggesprek (anamnese) en een lichamelijk onderzoek. Hierbij vraagt de fysiotherapeut onder andere naar:
- Welke klachten er aanwezig zijn, wanneer je de herkenbare klachten ervaart?
- De oorzaak van de klacht: wat is er gebeurt? Ingeval van trauma wordt er een trauma analyse gedaan.
- De ernst van de klachten
- De beperkingen die je ervaart door de klachten zowel in het dagelijks leven als tijdens het sporten
2. Behandelplan opstellen
Op basis van de diagnose maakt de fysiotherapeut een behandelplan op maat. Dit plan wordt afgestemd op de doelen en jou behoeften. In het behandelplan kunnen verschillende doelen zijn opgenomen. Hier bij kun je denken aan:
- Het verminderen van pijn
- Het verbeteren van mobiliteit
- Het versterken van spieren
- Het herstellen van balans en coördinatie
- Weer kunnen wandelen/sporten
3. Behandelingen uitvoeren
De fysiotherapeut gebruikt verschillende technieken en methoden om klachten te behandelen, zoals:
- Oefentherapie: gerichte oefeningen om spieren te versterken of mobiliteit te verbeteren of de houding te optimaliseren.
- Manuele technieken: mobilisatie technieken om gewrichten soepeler te maken
- Massage: om spierspanning te verminderen
- Triggerpointtherapie: voor spierontspanning
- Advies en educatie: hoe om te gaan met klachten en hoe deze te voorkomen
- Leefstijl coaching: wanneer er leefstijl invloeden zijn kunnen er elementen van leefstijl coaching mee genomen worden in je behandelplan. Daarnaast kijk ik als fysiotherapeut ook naar de factoren die invloed hebben op het ontstaan van de klachten en welke preventieve oorzaken aangepakt kunnen worden om herhaling van klachten te voorkomen.
4. Preventie en begeleiding
Naast het behandelen van klachten speelt preventie een belangrijke rol binnen de fysiotherapie. Fysiotherapeuten geven advies om blessures en herhaling van klachten te voorkomen, bijvoorbeeld door te letten op houding, beweging en leefstijl.
Voor wie is fysiotherapie bedoeld?
Fysiotherapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden en met uiteenlopende klachten, zoals:
- Acute blessures (bijvoorbeeld door sport of een val)
- Klachten aan spieren en/of gewrichten te denken aan enkel, knie, heup en schouderklachten.
- Chronische aandoeningen (zoals reuma, COPD of artrose)
- Revalidatie na een operatie (bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie)
- Houdingsproblemen door werk of stress
- Neurologische aandoeningen (zoals een beroerte, Parkinson of MS)
Samenwerking in de zorg
Een fysiotherapeut werkt vaak samen met andere zorgverleners, zoals huisartsen, specialisten, podotherapeuten en ergotherapeuten. Deze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat de patiënt de beste zorg krijgt.
Het verschil maken met fysiotherapie
Fysiotherapie draait niet alleen om het behandelen van klachten, maar ook om het vergroten van zelfredzaamheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Door actief mee te werken aan het herstel en de adviezen van de fysiotherapeut op te volgen, kan de patiënt sneller herstellen en beter omgaan met toekomstige klachten.
Conclusie
Een fysiotherapeut biedt niet alleen behandeling, maar ook begeleiding, advies en preventie. Of het nu gaat om herstel na een blessure, omgaan met een chronische aandoening of het verbeteren van prestaties, fysiotherapie helpt mensen om weer in beweging te komen en hun doelen te bereiken.
Wil je vandaag nog starten met het verbeteren van jou kwaliteit van leven, en je beweegklachten te reduceren/op te lossen? Neem dan contact op voor een afspraak.